خونریزی دندان کودکان دلایل مختلفی دارد که مهمترین دلیل آن بر اثر التهاب و عفونت های لثه یا بیماری پریودنتال ایجاد می‌شود. این التهاب ها و عفونت ها می‌توانند سلامت دندان و دهان و همچنین سلامت کلی کودک را به خطر بیندازند و حتی می‌توانند به سایر قسمت‌های بدن کودک نیز سرایت کنند و عوارض بیشتری نیز ایجاد کنند. اگراین مشکلات در کودکی برطرف نشود می‌تواند باعث بیماری ها و مشکلات بزرگتری در بزرگسالی شود. بنابراین هرگز نباید از آموزش بهداشت دهان و دندان به کودکان غافل شویم. در این مقاله به عواملی که باعث خونریزی لثه در کودکان می‌شوند، می‌پردازیم . پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

علت خونریزی دندان کودکان چیست؟

چه عواملی باعث خونریزی لثه در کودک می شوند؟

عوامل مختلفی باعث خونریزی لثه می‌شوند که در این قسمت به برخی از این عوامل اشاره می‌کنیم:

  • اسیب دیدگی ها: ممکن است براثرآسیب دیدگی هایی از قبیل افتادن روی زمین، تصادف و غیره خونریزی لثه ایجاد شود.
  • رژیم غذایی با قند بالا: غذاها و نوشیدنی های شیرین مانند شکلات و نوشابه و غیره نیز می‌توانند در خونریزی لثه کودکان تاثیر گذارباشند. همچنین غذاهای پر کربوهیدرات یا نشاسته ای مانند نان، چیپس، کراکر، پاستا، سیب زمینی و چوب شور نیز به قندهایی تبدیل می شوند که می توانند باعث ایجاد پلاک و خونریزی لثه شوند.
  • مسواک زدن: مسواک هایی با موهای سفت گاهی اوقات باعث خونریزی لثه می‌شوند. بنابراین برای کودکان مسواک هایی با موهای نرم تهیه کنید وهمچنین کودک را درهنگام مسواک زدن، زیاد تحت فشار قرارندهید زیرا این رفتار نادرست می‌تواند باعث خونریزی و آسیب به لثه های حساس نیز شود. به کودک خود در هنگام مسواک زدن کمک کنید تا از آسیب دیدن لثه ها وعفونت های ناشی از تجمع پلاک و باکتری های مضر جلوگیری شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره می‌توانید مقاله انتخاب بهترین مسواک را مطالعه نمایید.
  • نخ دندان کشیدن: اگر کودک شما به تازگی نخ دندان کشیدن را شروع کرده است ، به احتمال زیاد خونریزی جزئی را تجربه خواهد کرد. شکاف‌های عمیق لثه‌ها به‌طور باورنکردنی حساس هستند و زمانی که کودک نخ دندان کشیدن را شروع می‌کند، به راحتی تحریک می‌شوند. اگراین خونریزی بعد از یک هفته قطع نشد حتما به مراکز بهداشتی -درمانی یا دندانپزشکی مراجعه کنید زیرا ممکن است نشان دهنده مشکل جدی تری باشد.
  • داروها: برخی از داروها می توانند لثه ها را ملتهب و حساس کنند و باعث خونریزی شوند. همچنین برخی از داروها باعث خشکی دهان می‌شوند ک خشکی دهان نیزباعث التهاب و در تتیجه بیماری لثه می‌شود. داروهای رایجی که باعث خشکی دهان می‌شوند عبارتنداز: آنتی هیستامین ها، استنشاق ریه، ایزوترتینوئین، داروی ضد اضطراب و اسکوپولامین. البته دلایل دیگری مانند: واکنش های آلرژیک یا تورم لوزه ها یا آدنوئیدها که ممکن است کودک به جای بینی از طریق دهان تنفس کند. و همچنین ناتوانی در بستن دهان در شب  یا مشکلات ارتودنسی  نیز می‌توانند باعث خشکی دهان و در نتیجه خونریزی لثه شوند.
  • بیماری پریودنتال: مهمترین دلیل خونریزی لثه در کودکان بیماری پریودنتال می باشد. اگر کودک لثه هایی دارد که به راحتی خونریزی می کند یا قرمز، متورم و حساس است، ممکن است به بیماری لثه مبتلا باشد. این بیماری می‌تواند ناشی از تجمع  بیش از حد میکروارگانیسم ها باشد. برای پیشگیری ازاین بیماری باید به فرزندان خود رعایت بهداشت دهان و دندان که درست مسواک زدن و نخ دندان کشیدن  وغیره است را آموزش دهید. توجه داشته باشید که برخی از عوارض بیماری های پریودنتال ممکن است بدون درمان و غیر قابل برگشت باشد. به عنوان مثال، لثه های کودکان نمی توانند دوباره رشد کنند.
  • ژنژیویت: معمولا افراد درسنین 3 تا 4 سال مبتلا به ژنژیویت می‌شوند. علاوه بر این، تقریباً همه افراد در سنین نوجوانی خود از نوعی التهاب لثه رنج می برند. که معمولاً براثرعدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. بدلیل تجمع میکروارگانیسم ها در اطراف پایه دندان، لثه های کودک شروع به متورم شدن می‌کند و قرمز می‌شود. لثه متورم، ملتهب و تحریک می‌شود و شروع به عقب نشینی می‌کند و در نتیجه خونریزی ایجاد می‌شود خوشبختانه این عارضه با مراجعه به متخصص دندانپزشکی قابل درمان است.
چه عواملی باعث خونریزی لثه در کودک می شوند؟

درمان خونریزی لثه کودکان

ابتدا دندانپزشک اطفال برای درمان باید سابقه پزشکی کودک مانند بیماری ها و داروهایی که مصرف می‌کند را بررسی کند. در مرحله بعدی معاینه اطراف دندان های کودک است تا هرگونه پاکت ناشی از بافت متورم و عفونی شناسایی شود. اگر عفونتی وجود داشته باشد، برای مدتی آنتی بیوتیک ها یا ضدعفونی کننده های موضعی برای کاهش تجمع باکتری ها تجویز می‌شود. تمیز کردن و جرم گیری دندان برای از بین بردن پلاک و جرم اضافی و همچنین جراحی برای تمیز کردن لثه های عفونی و ترمیم هرگونه آسیب قابل توجه از دیگر روش های درمان خونریزی لثه می‌باشد.

روش های جلوگیری از التهاب لثه در کودکان

  • رعایت بهداشت دهان و دندان: بهترین راه برای جلوگیری از بیماری های لثه و سلامت دهان ودندان برای همه افراد رعایت بهداشت دهان و دندان است.  بنابراین والدین باید عادات بهداشتی دهان و دندان را به فرزندان خود آموزش دهند. و آنها را در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کمک کنند. همه افراد باید حداقل دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزنند. استفاده روزانه از نخ دندان نیز برای جلوگیری از عوارض سلامت دندان ضروری است. استفاده منظم از فلوراید، مینای دندان را سفت می کند و نفوذ اسید را سخت تر می کند. اکثر انواع خمیردندان ها حاوی فلوراید هستند، اما خمیر دندان به تنهایی نمی تواند به طور کامل از دندان کودک محافظت کند. البته مراقب باشید فلوراید بیش از حد می تواند باعث تغییر رنگ دندان های کودک شود.
  • هر 6 ماه یکبار کودک خود را به دندانپزشکی اطفال برای معاینه ببرید.
  • مراقب عادات غذایی کودک خود باشید. غذاهای شیرین، آب میوه ها و آب نبات ها می توانند مینای دندان را فرسوده کنند و باعث ایجاد حفره شوند. اگر کودک شما این غذاها را می خورد، حتما بعد از مصرف آب نبات یا هر نوع شیرینی دیگر، از او بخواهید دهان خود را بشوید و دندان های خود را مسواک بزند. پوسیدگی، التهاب لثه و پریودنتیت همگی می توانند با رژیم های غذایی نامتعادل پرازغذاهای شیرین و نوشابه شروع شوند.
  • همانطور که دندان های دائمی کودک رشد می کند، دندانپزشک کودک می تواند با استفاده از سیلانت روی دندان های عقبی که معمولا بیشترین استفاده را در هنگام جویدن دارد، از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. این پوشش محافظ، از ته نشین شدن باکتری ها در شکاف های صعب العبور دندان های آسیاب کودک جلوگیری می کند. به خاطر داشته باشید که سیلانت های دندانی جایگزین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن معمولی نیستند.
روش های جلوگیری از التهاب لثه در کودکان

آیا خونریزی لثه در کودکان با تب همراه است؟

کودکان ممکن است براثربیماری پریودنتال دچار تب شوند. در چنین حالتی فورا کودک خود را به مراکز بهداشتی-درمانی ببرید.

رابطه بین خونریزی لثه و بوی بد دهان؟

همانطورکه گفته شد خونریزی لثه می تواند نشانه بیماری پریودنتال باشد. این بیماری می‌تواند ناشی از تجمع  بیش از حد میکروارگانیسم ها باشد، بهمین دلیل معمولا بوی بد دهان ایجاد می‌شود. در این حالت باید در اسرع وقت به با یک متخصص بهداشت دندان مراجعه کرد.

خونریزی لثه کودک نشانه چیست ؟

کودکانی که دارای خونریزی لثه هستند ممکن است به بیماری لثه یا پریودنتال مبتلا شوند. اگر دندان های آنها به درستی تمیز نشود، تجمع پلاک و باکتری های مضری که به دندان ها حمله می کنند و باعث قرمزی، تورم، درد و خونریزی لثه ها می شوند.

سوالات متدوال خونریزی لثه در کودکان

چه زمانی باید در مورد خونریزی لثه کودک نگران شد ؟

 در این مقاله سعی کردیم شما را با عوامل خونریزی دندان کودکان  که مهمترین علت آن خونریزی لثه و یا بیماری پریودنتال است آشنا سازیم. رعایت بهداشت دهان و دندان در پیشگیری از این خونریزی بسیار موثر می‌باشد. بنابراین این عادات بهداشتی را از سنین کم به کودکان خود آموزش دهید. امیدواریم این مطالب به شما کمک کرده باشد. اگر سوالی از ما دارید لطفا در قسمت کامنت ها برایمان ارسال کنید.اگر خونریزی لثه برای مدتی ادامه داشت، حتما به مراکز بهداشتی-درمانی یا دندانپزشکی مراجعه کنید زیرا ممکن است  کودک به بیماری لثه مبتلاشده باشد. اگر بیماری لثه درمان نشود، کودک در معرض خطر از دست دادن دندان قرار می گیرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *