ازانواع مواد پر کننده دندان برای ترمیم دندان های پوسیده و آسیب دیده استفاده می‌شود. ابتدا دندانپزشک باید ناحیه پوسیده شده را که به صورت حفره یا سوراخی در دندان ایجاد می‌کند، بردارد و تمیز کند. پس از آن، این ناحیه‌ی سوارخ شده با یک ماده پرکننده دندان پر می‌شود تا سطح دندان یکدست شود و دوباره طبیعی به نظر برسد. دندانپزشکان همچنین برای ترمیم دندان های ترک خورده، شکسته و ساییده شده مثلا درجویدن ناخن، دندان قروچه و… نیز از این مواد پر کننده دندان استفاده می‌کنند.

دراین مقاله از وب سایت دکتر شکوهی زاده در مورد انواع مختلف مواد پرکردن دندان و بهترین نوع آن صحبت می‌کنیم. اگر به دنبال ترمیم دندان خود هستید توصیه می‌کنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

انواع مواد پرکردن دندان

انواع مواد پرکردن دندان

مواد پرکننده دندان انواع مختلفی دارند که به صورت تکی و یا ترکیبی در ترمیم دندان های آسیب دیده بکار می‌روند. این مواد پر کننده عبارتند از:

  • طلا

پر کننده های طلا خورنده نیستند و می‌توانند یک گزینه سالم باشند. با این حال، گران‌ترین گزینه موجود در بین پرکننده ها می‌باشند و همچنین معمولاً برای قرار گرفتن به بیش از یک بار مراجعه به دندانپزشکی نیاز دارد. پرکننده های طلا حداقل 10 تا 15 سال ماندگاری دارد.

  • آمالگام نقره

پر کردن دندان با استفاده از آمالگام نقره روشی رایج و محبوب است. در این نوع ماده پرکننده علاوه بر نقره از مواد معدنی دیگری مانند: قلع، روی، مس و جیوه نیز استفاده شده است. از مزایای این ماده پرکنند می‌توان به محکم بودن، ماندگاری بالا(طول عمری نزدیک به 10 الی 15 سال) و قیمت پایین آن نسبت به سایر گزینه ها اشاره کرد. دندانپزشکان استفاده از آن را آسان می دانند زیرا بسیار شکل پذیر است.

ازمعایب این ماده پرکننده این است که از نظر زیبایی شناسی خوشایند نیست، بنابراین انتخاب مناسبی برای دندان های قابل مشاهده مانند دندان جلو نمی‌باشد. زیرا رنگ مایل به خاکستری در ساختار دندان اطراف ایجاد می‌کند. این ماده همچنین می‌تواند با انقباض و انبساط به تغییرات دما پاسخ دهد که باعث ترک خوردن و شکستگی دندان می‌شود. این نوسانات ممکن است شکافی بین ماده پرکننده و دندان اطراف ایجاد کند که این امر باعث ورود غذا و باکتری ها و درنتیجه تشکیل حفره های جدید در این شکاف می‌شود. علیرغم اختلاف نظرها پیرامون جیوه در آمالگام نقره، ماده پرکننده ای برای استفاده بی خطر گفته شده است. آمالگام نقره ممکن است نیاز به برداشتن دندان بیشتری داشته باشد تا فضای کافی برای نگهداری پرکردن ایجاد شود.

  • کامپوزیت

پرکننده های کامپوزیت از مواد پلاستیکی وشیشه ای بنام رزین تشکیل می‌شوند. داخل دندان قرار می‌گیرد در حالی که نرم و با نور کیور روشن سخت شده اند. امروزه استفاده از پرکننده های کامپوزیت بسیاررایج است زیرا می‌توان آن را به گونه ای سفارش داد که با رنگ دندان های موجود بیمار مطابقت داشته باشد، بنابراین مانند پرکننده آمالگام نقره ای مشخص نمی‌باشند. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با بهترین متخصص کامپوزیت در تهران مشورت کنید.

از کامپوزیت معمولاً برای ترمیم هایی غیر از پرکردن حفره یا سوراخ مانند سفید کردن دندان استفاده می‌شود، گاهی اوقات دندان کمتری در مقایسه با آمالگام ها نیاز به برداشتن دارد. و از لحاظ هزینه نیز دو برابر آمالگام می‌باشند.همچنین می‌توانند از پنج تا 10 سال ماندگاری داشته باشند و پس از آن ممکن است نیاز به جایگزینی باشد. این نوع پرکننده نیاز به مراجعه بیشتری به دندانپزشکی دارد زیرا به زمان بیشتری برای قراردادن نیاز دارد.

  • سرامیک

این نوع پرکننده از مواد چینی ساخته شده است، که به همین دلیل مواد پرکننده سرامیکی بادوام هستند و از نظر زیبایی شناسی نیز گزینه مناسبی می‌باشند. زیرا همرنگ دندان هستند ونسبت به رزین کامپوزیت ها نیز در برابر لکه و سایش بهتر مقاومت می‌کنند. پرکننده های سرامیکی نسبت به سایر پرکننده ها از هزینه بالایی برخوردارند، اما ماندگاری بالایی در بیش از 15 سال نیز دارند.

از جمله معایب آن می‌توان به این نکته اشاره کرد که پرکننده سرامیکی نسبت به کامپوزیت شکننده تر است و بنابراین برای جلوگیری از شکستگی باید روی حفره های بزرگ استفاده شود. دندانپزشک می‌تواند ناحیه را بزرگ کند تا فضایی برای حجم اضافی ایجاد شود.

  • گلاس آینومر

پرکننده گلاس آینومر از ترکیب نوع خاصی از مواد شیشه‌ای و اکریلیک ساخته شده است. این نوع ماده پرکننده معمولا برای کودکانی که دندان هایشان هنوز در حال شکل گیری است استفاده می‌شود. همچنین برای پرکردن زیر خط لثه نیز از آن استفاده می‌شود. پرکننده گلاس آینومر می‌تواند فلوراید در دندان آزاد کند که این امر باعث می‌شود از پوسیدگی بیشتر دندان جلوگیری شود.

با این حال، ماندگاری پایینی در حدود پنج سال یا کمتر دارند، زیرا ضعیف تر از رزین کامپوزیت هستند و ممکن است ترک بخورند یا فرسوده شوند. هزینه‌های آن قابل مقایسه با پرکننده‌های کامپوزیت است.

بهترین ماده برای پر کردن دندان چیست؟

بهترین ماده برای پر کردن دندان چیست؟

در مواجه با گزینه های بسیار، بهترین راه برای تصمیم گیری در مورد مواد پرکننده دندان مشورت با دندانپزشک است. چرا که می توانند به شما کمک کنند تا سالم ترین و بهترین نوع پرکننده را نیز برای دندان‌های خود انتخاب کنید.

بهترین نوع پر کردن دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. ابتدا، دندانپزشک شما باید محل و میزان پوسیدگی را که باید پر شود، به دقت مورد برسی و معاینه قرار دهد. سپس، سن، شرایط جسمانی و هزینه مواد پرکننده از جمله تعیین اینکه بیمه شما چه چیزی را پوشش می دهد. که این عوامل به توصیه دندانپزشک به تعیین نوع پرکردگی کمک می‌کند که به بهترین وجه نیازهای شما را برطرف کند.


5 روش برای مراقبت از دندان پرشده

5 روش برای مراقبت از دندان پرشده

در این قسمت از مقاله به 5 نکته ساده ولی مهم در مورد مراقبت های بعد از انجام عمل پر کردن دندان می‌پردازیم. این نکات در بهبودی سریعتر نیز نقش بسزایی دارند. این نکات عبارتنداز:

  • ملایم باشید.

به طور کلی، توصیه می‌شود پس ازعمل پر کردن دندان، با ملایمت و مهربانی با دندان های خود رفتار کنید. دندان پر شده دردناک و حساس خواهد بود و دندان های اطراف نیز ممکن است اثرات این عمل را احساس کنند. بیماران باید به مدت یک روز یا بیشتر از دست زدن به دندان یا ناحیه درگیر خود خودداری کنند تا اطمینان حاصل شود که به درستی بهبود می‌یابد.

  • از خوردن مواد سفت و چسبناک خودداری کنید.

بلافاصله پس از عمل پر کردن دندان، خوردن غذا ممکن است دشوار باشد.همانطور که گفته شد دندان پر شده ممکن است حساس یا دردناک باشد که کاملا طبیعی است. دندانپزشکان توصیه می‌کنند از خوردن مواد سفت یا چسبنده بعد از عمل برای جلوگیری از هر گونه ناراحتی بیشتر خودداری کنید. غذاهایی مانند آب نبات، کارامل، گوشت های سفت، یا آجیل سفت ممکن است به دندان تازه پر شده شما آسیب برساند. بهتراست یک روز بعد ازعمل ازغذاهای نرم مانند تخم مرغ، ماست، سوپ یا اسموتی استفاده کنید.

  • شست و شو دهید

به بیماران توصیه می‌شود پس از عمل پر کردن دندان، دهان خود را شستشو دهند. ممکن است باقی مانده مواد غذایی حاصل از غذا خوردن باقی بماند که ممکن است ناراحت کننده باشد. شستشو با آب نمک یا دهانشویه ملایم بدون الکل چند بار پس از پر کردن دندان می‌تواند برای پاکسازی دهان مفید باشد. علاوه بر این، می‌تواند بوی بد دهان را که ممکن است از عمل پر کردن دندان ناشی شده باشد، کاهش دهد، که یک عارضه جانبی رایج است.

  • یک داروی ضد التهاب مصرف کنید.

برخی از بیماران پس از عمل پر کردن دندان، ناراحتی و درد خفیفی را تجربه می‌کنند که کاملا طبیعی است. ناراحتی یا درد معمولا بیش از یک یا دو روز طول نمی‌کشد، با این حال، در این بین، بیماران می‌توانند با استفاده از داروهای ضد التهاب بدون نسخه آن را کاهش دهند یا از بین ببرند. همچنین این داروها باعث کاهش تورم نیز می‌شوند و در عین حال به تسکین ناراحتی دهان نیز کمک می‌کنند. در صورت ادامه دار بودن این درد در اسرع وقت با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

  • مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.

بسیاری از افراد پس ازانجام پر کردن دندان با توجه به وجود درد ازمسواک زدن و نخ دندان کشیدن غافل می‌شوند. اما این در حالی است که، انجام دادن این کار قبل از خواب امری ضروری است. و با وجود درد هم الزامی است که به آرامی مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. دندانپزشکان یک مسواک بسیار نرم را برای جلوگیری از ناراحتی توصیه می‌کنند.

پر کردن دندان با مواد سفید یا سیاه چه تفاوتی دارد؟

پر کردن دندان با مواد سفید یا سیاه چه تفاوتی دارد؟

یکی از سوالاتی که برای بسیاری از افراد هنگام پرکردن دندان پیش می آید این است که پر کردن دندان با مواد سفید یا سیاه چه تفاوتی دارد؟ در ابتدا به پر کردن دندان با مواد سیاه می پردازیم. پرکردن دندان با مواد سیاه با استفاده از پرکننده آمالگام صورت می‌گیرد. از مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دوام: پرکننده های آمالگام بسیار بادوام هستند و می‌توانند نیروهای جویدن را تحمل کنند. آنها می‌توانند برای مدت طولانی، اغلب دهه ها دوام بیاورند.
  • مقرون به صرفه پر کننده های آمالگام معمولاً در مقایسه با پرکننده های کامپوزیت مقرون به صرفه تر هستند.
  • قرار دادن سریعپرکننده های آمالگام را می‌توان نسبتاً سریع قرارداد، زیرا مواد مخلوط شده در حفره قرار می‌گیرد. درنتیجه به جلسات کمتر دندانپزشکی نیاز است. این نوع ماده پرکننده برای افرادی که زمان محدودی برای قرار ملاقات دندانپزشکی دارند انتخاب مناسبی می‌باشد.
  • استحکام برای دندان‌های پشتی آمالگام ماده ی پرکننده قوی است که از آن برای پر کردن حفره‌های دندان‌های عقبی استفاده می‌شود، که در این قسمت نیروی جویدن در آن، بیشترین میزان خود را دارد.

هر تکنیکی در کنار مزایایی که دارد معایبی هم دارد. معایب پرکننده آمالگام شامل:

  • نگرانی های زیبایی شناختیپرکننده های آمالگام نقره ای یا خاکستری رنگ هستند که می‌تواند بسیار قابل مشاهده باشد و از نظر زیبایی کمتر دلپذیر باشد، به خصوص در نواحی قابل مشاهده دهان.
  • محتوای جیوه آمالگام حاوی مقدار کمی جیوه است که نگرانی های سلامتی را ایجاد کرده است، اگرچه FDA و سایر سازمان های بهداشتی آن را برای اکثر افراد بی خطر می‌دانند.
  • نیاز به برداشتن بیشتر دندان:در استفاده از مواد پرکننده آمالگام، معمولا برای ایجاد فضای کافی برای نگهداری پر کردن دندان، نیاز به برداشتن ساختار سالم تر دندان بیشتر می‌شود.

پرکردن دندان با مواد سفید از طریق کامپوزیت انجام می‌شود. در ادامه ابتدا به مزایا و سپس به معایب این نوع ماده پرکننده می‌پردازیم:

مزایای ماده پرکننده سفید:

  • جذابیت زیبایی

 پرکننده‌های کامپوزیت را می‌توان با رنگ دندان‌های طبیعی هماهنگ کرد و نتیجه‌ای یکپارچه و از نظر زیبایی‌شناختی ظاهری دلپذیر ارائه کرد. آنها عملاً در دهان نامرئی هستند.

  • آماده سازی محافظه کارانه دندان

برخلاف آمالگام  پر کردن با استفاده از کامپوزیت نیاز به حذف کمتری از ساختار دندان سالم برای چسباندن به دندان دارد وهمین دلیل موجب شده است که آن ها را به انتخاب محافظه کارانه تری تبدیل کرده است.

  • بدون جیوه

 پرکننده های کامپوزیت حاوی جیوه نیستند و در نتیجه نگرانی های ایمنی مرتبط با پر کردن آمالگام را کاهش می‌دهند.

  • تطبیق پذیری

 پرکننده های کامپوزیت را می‌توان هم برای دندان های جلو و هم برای دندان های عقب استفاده کرد، که آنها را به گزینه ای همه کاره برای تمام قسمت های دهان تبدیل می‌کند.

معایب ماده پرکننده سفید(کامپوزیت):

  • دوام کمتر

 پرکننده های کامپوزیتی نسبت به آمالگام دوام و ماندگاری کمتری دارند.

  • هزینه

پرکننده های کامپوزیتی چون به تکنیک ها و مواد پیشرفته تری نیاز دارند بنابراین در مقایسه با آمالگام ها از هزینه بالاتری برخوردار هستند.

  • حساسیت

بعد از پرکردن دندان بخصوص پرکردگی های عمیق و یا نزدیک به عصب با مواد کامپوزیتی ممکن است برخی از افراد حساسیت دندان را تجربه کنند. البته این حالت موقتی است و بعد از چند روز برطرف می‌شود

انتخاب بین دو گزینه پر کردن با استفاده از مواد سیاه (آمالگام) ویا سفید (کامپوزیت) به عوامل مختلفی بستگی دارد. مانند: محل و میزان پوسیدگی و آسیب دیدگی دندان، اهداف زیبایی شناختی بیمار، شرایط مالی بیمار و توصیه دندانپزشک. در نهایت، مشورت با یک دندانپزشک واجد شرایط برای تعیین مناسب ترین ماده پرکننده برای نیازها واهداف خاص دندانی شما ضروری است.

84در این مقاله سعی داشتیم به انواع مواد پرکننده دندان و مزایا و معایب هر کدام بپردازیم. امیدواریم این مطالب به شما کمک کرده باشد اگر سوالی در رابطه با ترمیم و پرکردگی دندان از ما دارید، از طریق این شماره 22084848-021 با ما تماس بگیرید و یا در قسمت کامنت ها برایمان پیغام بگذارید. از همراهی شما متشکریم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *